Miért érdemes közvetítő cégen keresztül pályázni?


Nem akarok tanácsadó cégen keresztül állásra jelentkezni, mert...

 

Önnek is ismerősek a fenti gondolatok? Sokszor hallotta már ezeket álláskereső ismerőseitől? Esetleg Ön is így látja? Engedje meg, hogy eloszlassuk ezeket a tévhiteket, kételyeket!

Mi, a TESK Tanácsadó Kft. munkatársai is gyakran találkozunk ilyen, és ehhez hasonló elképzelésekkel. Nem egyszer hallottunk hasonlót a jelöltjeink, vagy akár az ismerőseink szájából a munkaerő-közvetítés, fejvadászat kapcsán. Sajnos előfordul, hogy hallunk olyan híreket, amelyek táptalajt nyújthatnak ezeknek a pletykáknak – mert megtörténnek néhány cég esetében –, ám a fejvadász cégek többségénél ezek nem helytállóak. De nézzük szépen sorjában!

Nem akarok tanácsadó cégen keresztül pályázni, mert így hátránnyal indulok azokkal szemben, akik közvetlenül a céghez pályáznak.

Amikor egy vállalat tanácsadó céget bíz meg a toborzással, arra jó oka van. Vannak olyan partnereink, akik egyszerűen nem akarnak a toborzással foglalkozni, mert más folyamataik viszik el az energiájukat. Ebből következik, hogy igen sok pozíció csak tanácsadó cégen keresztül jut el a „nagyközönség” felé, maga a munkáltató cég meg sem hirdeti. Ebben az esetben tehát kifejezetten előny, ha közvetítőn keresztül pályázik.

Természetesen előfordul, hogy a partnerünk maga is igyekszik saját erőből betölteni a pozícióját. Ilyenkor általában nehezebb, speciálisabb keresésről van szó, és sokszor már csak akkor kerül a tanácsadó céghez a pozíció, amikor a partnercég belátja, hogy nem boldogul egyedül a toborzással, és külső, szakmai segítségre van szüksége. 

Nem akarok fejvadász cégen keresztül pályázni, mert ez csak felesleges időhúzás addig, amíg eljutok a „valódi interjúra”.

A tanácsadó, munkerő-közvetítő cégek feladata, hogy megtalálják az ideális munkatársat a megbízó cég számára, az adott pozícióra. Maga a kutatás időigényes, de ez általában a pályázót nem érinti. Amikor a tanácsadó – vagy az asszisztense – talál egy ígéretes jelöltet, interjúidőpontot egyeztet vele. Ez egy általános, úgynevezett HR interjú, ahol nem jellemzőek a szakmai kérdések.

Akkor miért van szükség erre az általános körre? 

A tanácsadó felméri, hogy a jelölt alkalmasnak tűnik-e a pozícióra, illik-e a megbízó elvárásaihoz. Általában hosszabb, akár több éves együttműködés van a tanácsadó és a megbízó cég között, ezért a tanácsadó jól ismeri megbízója elvárásait. Ha egy frissebb kapcsolatról van szó, akkor is minden esetben készül egy részletes, sokszor személyes egyeztetés a pozíció követelményeiről, a cég hátteréről. A tanácsadóval történő interjút követően készítenek a pályázóról egy úgynevezett analízist. Ennek az a célja, hogy néhány háttérinformációval segítse a partnert döntést hozni. Ezt az önéletrajzzal együtt továbbítja a megbízó számára, és innentől fogva a folytatás már a megbízó cégen és a jelöltön múlik, ám ideális esetben a tanácsadó végigkíséri az egész folyamatot, és a háttérből segíti mind megbízója, mind jelöltje dolgát.

Nem akarok fejvadász cégen keresztül pályázni, mert később az én béremből fogják levonni a közvetítési díjat. / Nem akarok fejvadász cégen keresztül pályázni, mert regisztrációs díjat kell fizetnem a tanácsadónak.

Nem, nem és nem! A munkaerő-közvetítők – törvényileg előírtan! – nem kérhetnek közvetítési díjat a jelöltektől. A szolgáltatásért, a kiközvetítésért minden esetben a megbízó cég fizet. Ebből egyébként más fontos dolog is kiderül: a tévhittel ellentétben a fejvadász nem a jelölt számára keres állást, hanem nyitott pozícióra keresi meg a jelöltet. Tehát attól még, hogy valaki regisztrál egy tanácsadó céghez, ne dőljön hátra a kanapén, mint aki jól végezte dolgát, mert nem fog az ölébe pottyanni a munkahelye. Igenis keresni kell! Sőt egy tanácsadó cégen belül akár több hozzánk passzoló pozícióra is érdemes benyújtani a pályázatunkat!

Nem akarok fejvadász cégen keresztül pályázni, mert nem hiszem, hogy tancsadó fel tudja mérni a szakmai kompetenciáimat.

Ez nem is feladata a tanácsadónak. Ahogy egy fentebbi válaszból kiderült, a tanácsadó HR interjút végez, nem szakmai tudást mér. A HR-es feladata eldönteni, hogy személyiségileg, egyéb készségei (pl. idegen nyelvismeret, korábbi tapasztalatok stb.) alapján megfelelő lehet-e a munkakör betöltéséhez. Adott esetben sor kerülhet egy szakmai teszt kitöltésére, de ezt a megbízó értékeli, nem a tanácsadó. A szakmai rátermettséget természetesen a megbízó a saját szemével fogja ellenőrizni, a saját módszereivel fogja tesztelni a náluk történő személyes, szakmai interjú során. 

Tehát, miért is jó fejvadászon, tanácsadó cégen keresztül pályázni, illetve regisztrálni e cégek adatbázisába?

  • Így egyszerre több céghez is esélye van az álláskeresőnek pályázni, hiszen a tanácsadó figyelemmel kíséri az aktuális pályázó anyagát, és felismeri a számára leginkább ideális lehetőségeket, pozíciókat.
  • A tanácsadó a passzív álláskeresőkre, a regisztráltakra is gondol, amikor megkeresi egy-egy új állásajánlatával az adatbázisában megtalálhatókat.
  • A tanácsadónak is az a célja, hogy sikeres legyen a jelöltje pályázata, így igyekszik segíteni a pályázatát, pl. azzal, hogy felkészíti a megbízónál történő állásinterjúra (természetesen csak a tisztességes keretek között).
  • Ahogyan a nevében is benne áll, próbálja mindenféle szempontból tanácsokkal ellátni a pályázóját, így a jelöltje akár olyan kérdéseket is bátran feltehet (pl. bérezést illetően), amit közvetlenül a megbízó cég munkatársának nem biztos, hogy fel merne tenni. Ez által gyakran sikerül olyan problémákra fényt deríteni, amik más körülmények között nem biztos, hogy felszínre kerültek volna, és lehet, hogy a pályázat rovására mentek volna.
  • A cégek nagy része azért bíz meg fejvadászt, mert nem akar a toborzással foglalkozni, így ebből következik, hogy igen sok pozíció csak tanácsadó cégen keresztül jut el a „nagyközönség” felé hirdetés, vagy direkt megkeresés formájában.
  • Manapság a cégek többsége, a multinacionális cégek pedig, szinte kivétel nélkül tanácsadók segítségével töltik be a pozícióik túlnyomó részét, így már csak ezért sem indul senki hátránnyal, aki fejvadászon keresztül pályázik.
  • A közhiedelemmel ellentétben, sem a tanácsadó cégek többsége, és a mi cégünk sem kér semmiféle regisztrációs/közvetítési díjat sem azoktól, akiket kiközvetített, vagy, akik beregisztrálnak rendszerükbe, így senki nem veszíthet semmit, azzal, ha ezt teszi.

Remélem, hogy a fenti gondolatokkal sikerült eloszlatnom a kételyeit a tanácsadó cégek kapcsán, és hamarosan Önt is pályázóink között köszönthetjük, hogy hozzásegíthessük álmai állásához!

Még nem az igazi az önéletrajza? Itt talál segítséget az elkészítéséhez!

Állásajánlatainkat itt találja!Az űrlap végleges elküldéséhez add meg a képen szereplő ellenőrző kódot!

×

Az űrlapot sikeresen elküldted. Köszönjük!
Nemsokára felvesszük veled a kapcsolatot.

×