Konkurenciáink a fizikai toborzásban


Nincs az a cégvezető vagy HR-es, akiben ne merült volna fel a gondolat, hogy kik a vele konkurens cégek, vagy hol dolgoznak még azok a szakemberek, akikre cégének szüksége van.

De valójában ki is az igazi versenytárs egy fizikai munkavállalókat dolgoztató vállalat esetében?

Egy másik, ugyanazon a piacon tevékenykedő közép- vagy nagyvállalat?

A válasz meglepő lehet: nem.

A probléma (illetve a megoldás is) a kialakult rendszerben rejlik.

Alább felsoroljuk, melyek azok a tényezők, amelyek megnehezítik azt, hogy megfelelő fizikai szakembereket toborozzunk illetve tartsunk meg.

-    fekete munka

Ez a jelenség sajnos még elég sok helyen bevált szokás, főként fizikai munkák esetén. Legálisan foglalkoztató cégek konkurenciája könnyen lehet egy olyan másik cég vagy épp ismerős, aki részleges bejelentéssel vagy teljesen feketén foglalkoztat szakmunkásokat – magasabb bérért.

-    közmunkaprogram

Ami az előnye ennek a dolognak, az egyben a hátránya is. Egy közmunkát végző munkásnak kevesebb a motivációja arra, hogy állandó munkahelyet keressen magának, még amellett is, hogy bérben jobban járhatna. Holott a közmunkaprogram elsődleges célja, hogy a munkanélkülit visszavezesse a munkaerőpiacra.

-    segélyek, állami támogatások

Minél több a tényleges termelés nélkül kapott „bér”, annál kevesebb az egyéni indíttatás is arra, hogy valaki állást keressen.

Mi lehet mégis a megoldás a fenti helyzetre?

Nyilván az állami szervek által hozott rendelkezéseket egykönnyen megváltoztatni nem tudjuk. De megértve a helyzetet, tehetünk ellene.

A megoldás a szakemberek oktatásában rejlik: meg kell értetnünk velük, hogy mi a hátránya a fentieknek rájuk nézve. Álljon itt néhány pont, amelyet érdemes kiemelni.

-    nyugdíj

A részleges vagy teljes fekete foglalkoztatás esetén a munkáltató csupán részben vagy egyáltalán nem fizeti a munkavállaló számára a leendő nyugdíjához szükséges járulékot.

-    ingyenes orvosi ellátás

Fekete foglalkoztatáskor a munkaadó nem fizeti a munkavállaló után a társadalombiztosítást, így egészségügyi probléma esetén a munkavállaló akár igen komoly orvosi, kórházi számlát köteles kifizetni.

-    fizetett szabadság

A törvényesen bejelentett munkavállalók jogosultak fizetett szabadságokra, pihenőnapokra.

-    hiteligénylés

Fekete foglalkoztatás esetén, mivel a munkaviszony nem hivatalos, nem számít munkaidőnek, így nem lehet azt beszámolni.

-    álláskeresési járadék

Teljesen tiszta foglalkoztatás esetén egy munkavállalót, aki elveszti a munkáját, megilleti egy legfeljebb 3 hónapig tartó pénzbeli támogatás a legálisan ledolgozott munkaidő és az így megkeresett bér függvényében. A „borítékos” fizetés természetesen nem számítódik bele a megállapított járadékba.Az űrlap végleges elküldéséhez add meg a képen szereplő ellenőrző kódot!

×

Az űrlapot sikeresen elküldted. Köszönjük!
Nemsokára felvesszük veled a kapcsolatot.

×