Kevesebbet keresnek a szoftverfejlesztők szakirányú végzettséggel, mint közgazdász és villamosmérnök diplomával rendelkező kollégáik?


Idén több szempont alapján vizsgáltuk meg az IT-s szakemberek bérezési adatait. Megnéztük, van-e valami köze a végzettségeknek, a nyelvtudásnak, és az évek tapasztalatának a bérek kialakításához, illetve azt is megvizsgáltuk, hogy a bérezési összegek meghatározók-e az anyagi juttatások szolgáltatásában. Nos, érdekes eredmények születtek…

Kezdjük a c++ szoftverfejlesztők nettó bérezési skálájával. A legalacsonyabb nettó érték 250.000 Ft, míg a legmagasabb, 600.000 Ft volt.

Különös módon a szoftverfejlesztők nettó bérei ettől nem nagyon térnek el, pedig a c++-os programozás egy speciálisabb ismeretet igényel. Mi lehet ennek az oka? Milyen más tényezők befolyásolhatják az egyes munkakörök bérei közötti különbséget? Kutatásunkból mindez kiderül, ahogy az is, hogy mekkora különbségek vannak a bérek tekintetében, ha vezetői beosztásról van szó.

Megvizsgáltuk, hogy a legmagasabb végzettség mennyire befolyásolja a szakemberek bérezését, amely során újabb meglepő tendencia tárult elénk. A végzettségeket összesen négy kategóriára bontottuk: „Programtervező matematikus/informatikus”, ”Egyéb egyetemi végzettség”, „Egyéb főiskolai végzettség” és „Középfokú végzettség” kategóriákra. A grafikonjaink azt mutatják, hogy az „Egyéb egyetemi végzettség” kategóriát túlnyomó többségben képviselő villamosmérnökök és a közgazdászok nagyobb fizetéssel rendelkeznek lekérdezetteink között, mint egyetemi programtervező matematikus/informatikus kollégáik. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a munkáltatók kifejezetten őket részesítik előnyben, sokkal inkább azt, hogy nem kritérium a programtervezői végzettség a bérek szempontjából, és inkább a tudás az, ami számít. Felmérésünkben ennek okára is választ keresünk, s elő is álltunk egy lehetséges tényezővel, ami indokolttá teszi az eredményt. De vajon mekkora az eltérés egy informatikus és egy közgazdász végzettségű szoftverfejlesztő bére között?  

A tapasztalati évek vizsgálata során körvonalazódott, hogy igenis számít a szakmában eltöltött idő a bérezés kialakításában, amely megint csak erősíti a fent említett eredménysort, miszerint a tudás bizony megfizethető. Felmérésünkben a számok magukért beszélnek.

Az angol nyelvtudás mérése meglepő eredményt hozott: a kérdezettek válaszai alapján azt a következtetést vontuk le, hogy  nem mérvadó a bérek meghatározásában, de vajon lehet-e boldogulni a nyelvtudás teljes hiányával vagy épp csak csekély ismeretével ebben a szakmában? Erre is választ ad a kutatásunk.

Végezetül az anyagi juttatásokat vettük górcső alá, amely megint csak meglepő eredményt hozott. Megtudtuk, hogy milyen kapcsolat van a bérösszegek és a plusz juttatások szolgáltatásánál, és hogy az egyes szoftverfejlesztők javarészt milyen jellegű egyéb juttatásokat vesznek és vehetnek igénybe az adott csoportosítás szerint.

Bár kutatatásunk anonim, felsorolásszerűen összeszedtük, hogy hol dolgoznak jelenleg azok a szoftverfejlesztők, akik válaszaikkal segítették a munkánkat és ennek a tanulmánynak a megszületését.

Felmérésünk egyértelmű üzenete, hogy elmúltak azok az idők, amikor kizárólag az iskolai végzettség alapján választottunk jelöltjeink közül. A mai világ legnagyobb kulcsa a munkakeresésben a tudás, ami aztán meg is fizetnek a munkáltatók.  

Lekérdezetteink közül huszonhárman szívesen állást váltanának. Amennyiben érdeklődik kutatásunk teljes anyaga vagy az új lehetőségekre nyitott résztvevők önéletrajza iránt, keresse kapcsolattartóját!

Kökény Georgina

TESK Tanácsadó Kft.Az űrlap végleges elküldéséhez add meg a képen szereplő ellenőrző kódot!

×

Az űrlapot sikeresen elküldted. Köszönjük!
Nemsokára felvesszük veled a kapcsolatot.

×