A jövő sikerszakmái - cikksorozat, 1. rész


A jövő sikerszakmái – cikksorozat, 1. rész

 

Egyre nagyobb az igény a magasan kvalifikált informatikai szakemberekre, szerencsére nem csak külföldön, hanem itthon is.

És bár felületesen szemlélve a dolgokat azt hihetnénk, hogy az informatika fejlődését tekintve nem nagyon lehet újat mondani, nagyon is más a helyzet. Az informatika térhódítása nagyjából párhuzamos az internet térhódításával, és ebben a világ összlakosságát figyelembe véve jelenleg 40% körül állunk, még akkor is, ha 2011-ben pl. Kínában már 540 millió internet-felhasználó volt!

Az alábbi számok 2011-es adatok (forrás: Wikipedia):

Worldwide Internet users

 

2006

2011a

World population

6.5 billion

7 billion

Not using the Internetb

82%

65%

Using the Internetb

18%

35%

Users in the developing worldb

8%

22%

Users in the developed worldb

10%

13%

Users in Chinab

2%

8%

 

Tehát jelenleg közel 4,5 milliárd olyan ember él a Földön, aki még nem használ internetet. Ez, mint potenciál hatalmas lehetőségeket rejt magában és várható, hogy az informatika iránti igényt rohamosan növeli majd a következő években.

Mit jelent ez a munkaerő szempontjából?

  1. Egyrészt, hogy aki ma informatikát tanul, az jól teszi, akár azért, mert ezt a szakmát akarja választani a jövőben, akár azért, mert a jelenlegi szakmájához kell a tudás.
  2. 2-3 éven belül nem lesz olyan szakma a világon, amihez ne kellene informatikai tudás (gondoljunk ma pl. akár a marketingre, értékesítésre, de a gazdasági szakemberektől is elvárt, hogy értsenek a különféle alkalmazásokhoz). Tehát ha tetszik, ha nem, informatikát mindenkinek tudnia kell, máskülönben abban a mértékben marad le a saját szakmájában is, amilyen mértékben nem követi a szakmája és az informatika fejlődését.
  3. A fejlődő informatika megkívánja a gondolkodó szaktudást. Azaz, hiába van Indiában több millió (IT és outsourcing szektor Indiában 100 milliárd dollár bevételt generált 2012-ben, és a leggyorsabban növekvő alkalmazotti állománnyal rendelkezik: közvetlen alkalmazottak száma 2.8 millió, közvetetten további 8.9 millió ember dolgozik ebben!) szakember, a gondolkodó tudás nélkülözhetetlen, ezért a magyar szakemberek iránt egyre nagyobb az igény belföldön és nemzetközileg egyaránt!
  4. Ha pedig valaki versenyképes szeretne lenne az informatikában (de más szakmákban is), akkor ehhez szüksége lesz kommunikációképes angol nyelvtudásra. 

Álljon itt egy jó példa arra, hogy a magyaroknak igenis helyük van a világ informatikai élvonalában ma is, nemcsak a 40-es éveket követően, amikor a magyar származású Neumann János az elektronikus számítógépek logikai tervezésében kiemelkedő érdemeket szerzett.

Éppen a múlt héten írta alá a munkaszerződését egy, a TESK által felkutatott informatikai szakember az egyik neves, sőt, világhírű IT szolgáltató partnerünknél. A világszinten kb. 500 millió felhasználóval rendelkező amerikai nagyvállalat piacvezető a maga területén.

Kuriózum, hogy a cég hazánkban nem csak értékesít, hanem fejleszt is: webanalitikák és ehhez kapcsolódó szolgáltatások, online tartalomszolgáltatás és ehhez kapcsolódó fejlesztések folynak a nagyjából 30 fős budapesti irodában.

Bár ez a háttérmunka nem feltétlenül látványos része az egésznek, annál inkább fontos, amihez kiváló szaktudás, több év gyakorlat és persze az amerikai háttér miatt jó angol is szükséges. Így új munkatársuk napokon belül megkezdi munkáját az egyébként fiatalos csapatnál.

 

Tehát: informatikára fel!

 

TESK Tanácsadó Kft,

Tokár Péter

ügyvezető igazgató, okl. villamosmérnök

 

 

A cikksorozat következő részei:

A jövő sikerszakmái, további részek

Mi kell egy szakma elsajátításához? Mi kell ahhoz, hogy használható tudást szerezzünk?

Hogyan építsünk karriert?

Hogyan váltsunk állást?

Hogyan lépjünk ki a munkaerőpiacra?

Fejlődni vagy nem fejlődni?

Érzelmek és értelem a munkahelyen – avagy mire jó a számtan?



Az űrlap végleges elküldéséhez add meg a képen szereplő ellenőrző kódot!

×

Az űrlapot sikeresen elküldted. Köszönjük!
Nemsokára felvesszük veled a kapcsolatot.

×